Homemade Jam

| 6 oktober 2011 | Comments (1)

Twee jaar geleden is één van mijn beste vriendinnen met haar man en twee kinderen geëmigreerd naar Noorwegen. Vorige maand was ik er een weekje op bezoek. Het eerste wat me opviel, was de rust waarmee ze daar leven. Ze neemt de tijd om vers brood te bakken. Gaat regelmatig met de kids het bos in om bessen te plukken; blauwe bessen, rode bessen en zelfs cranberry’s. Van al die bessen maakt ze dan jam. Echte homemade jam. Wat een verschil met de jam die ik hier in de supermarkt haal.

Volledig geïnspireerd wilde ik dit thuis ook proberen. Het liefst met vers geplukt fruit. En op mijn eerste vrije dag ging ik het bos in. Zo waar: ook in Nederland groeien eetbare dingen in het bos. Ik kwam met een lading bramen terug. Prachtige sappige blauwzwarte vruchten. Jammer genoeg had ik me niet erg goed voorbereid. In het recept las ik dat je bramenjam maakt met geleisuiker. Ik heb veel soorten suikers in huis, maar die dus niet. Toen ik er een paar dagen later eindelijk aan toe kwam om de suiker te kopen, waren mijn bramen verschimmeld. Dat plan ging dus helaas niet door.

Maar die geleisuiker had ik nu in huis en die moest en zou ik gebruiken. Plan B. Ik herinnerde me een bakje ingevroren pruimen. Een test van toen we op vakantie gingen. We hadden geen tijd en zin meer om ze op te eten, maar weggooien vond ik zonde. Ik besloot ze in te vriezen. Geen flauw idee of het zou lukken, maar het proberen waard vond ik. En achteraf bleek het ideaal. Want ze waren perfect voor het maken van jam. Met trots kan ik nu zeggen dat ik een potje zelfgemaakte pruimenjam in de kast heb staan!

Tags: , ,

Category: Blogs

About Jedidjah: View author profile.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Eleonie zegt:

    whohooo!! Echte pruimenjam, met van die kleine stukjes van het velletje is echt onweerstaanbaar!!! Juist met ingevroren fruit is het ideaal verwerken, zegt de vriendin uit Noorwegen, want dan zijn ze een beetje voorgeweekt, als het ware! Ook hier zit de vriezer vol met rabarber waar we op dat moment geen zin meer in hadden, maar… weggooien is zonde toch!
    Keep up the good work!!
    Liefs Eleonie

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.