Huishouden van Jan Steen

| 11 oktober 2011 | Comments (2)

Het is al een veel gebruikte uitdrukking hier op de Club van de Slechte Huisvrouwen, zowel opĀ Twitter als in de blogs en de reacties kom je deze al veel tegen; Een huishouden van Jan Steen. Maar waar komt deze uitspraak nou eigenlijk vandaan, heeft Jan Steen (de beroemde 17de eeuwse schilder) er echt iets mee te maken of hebben het over een heel andere Jan?

Enig speurwerk op Internet leidde voor mij toch ook wel tot een verrassend resultaat. In eerste instantie had ik mijn hoop gevestigd op Wikipedia, toch een rijke bron aan informatie. Er wordt daar wel gesuggereerd dat de schilderijen van hem dermate rommelig en levedig waren dat het het huishouden van Jan Steen werd genoemd, maar dat zit natuurlijk geen link in naar onze rommel in het echte huishouden. Daar moet toch meer achter zitten…

Gelukkig, op Anekdotes.net gaan ze dieper in op de oorsprong van de uitdrukking ‘Een Huishouden van Jan Steen’. En wat blijkt? Hij kon er inderdaad geen ene moer van. Zo blijkt uit volgende stuk:

De uitdrukking “een huishouden van Jan Steen” hebben we te danken aan de 17e eeuwse schilder met die naam. De chaotische en ongeorganiseerde wijze waarop Jan Steen het dagelijks leven in de 17e eeuw in beeld bracht, is daarvoor verantwoordelijk. Maar in werkelijkheid, was het huishouden van Jan Steen ook inderdaad een huishouden van Jan Steen.

Nadat zijn vrouw in 1669 was overleden, moest Jan Steen in z’n eentje zorgen voor vijf kinderen. Hoewel Jan Steen goed kon schilderen, had hij totaal geen zakelijk instinct. De schilder leefde dan ook in grote armoede.

Op een avond in de kroeg hoorde Jan Steen dat het eten van veel haring slecht was voor de gezondheid. Je zou er zelfs de pest van kunnen krijgen. Jan Steen besloot onmiddellijk om dat op zijn eigen kinderen uit te proberen. Het ergste wat er kon gebeuren was het kerkhof. “En dat zou groote rust in huys maken”, aldus de schilder.

De volgende dag kocht hij een kruiwagen vol haring en zei hij tegen zijn kroost: “Jongens, nu kun je smullen.” In een paar dagen tijd hadden de kinderen “dit waterzootje tot den graat afgekloven.”

Jan Steen bespeurde geen kwalijke gevolgen. Hij kon nu verkondigen dat die praatjes van bedriegers afkomstig waren. Zijn jongens hadden immers een hele kruiwagen met haring opgegeten “en geene van hun allen had daarvan de pest gekregen.”

Me dunkt, dan zit er in mijn huishouden van Jan Steen nog wel enige rek.

Bron

Tags: , ,

Category: Leuk

About emma: View author profile.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Trudy Zeeman zegt:

    Wat leuk! Blijkt Jan Steen ook nog eens een wijs man geweest te zijn. Hoe meer zielen hoe meer rommel in huis. Chaos bij de kern elimineren en u zult netjes maar eenzaam door het leven gaan.

    nuhhh…ik houd mijn dochters en manlief toch liever in de buurt. De wasmachine draait vanzelf…

  2. Marianne zegt:

    Leuk! Bedankt voor het zoekwerk. Ik wist niet dat Jan Steen echt een slechte huis man was!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.