Oma en ik.

| 26 oktober 2011 | Comments (0)
Na een druk weekend waarin de verjaardag werd gevierd van de oudste dochter hebben we herfstvakantie. Ook deze werkende moeder is een hele week vrij. Mooi eens de tijd om alle achterstallige troep weg te ruimen en ons voor te bereiden op de volgende verjaardag, aankomend weekend. De vloer plakt van de ranja, de nieuwe kado’s liggen her en der, de vaatwasser vertoont achterstand en de was.. ja de was zucht. Ik vind het behoorlijk zinloos, vóór de verjaardag maak je alles tip top schoon en ná de verjaardag kan je weer van voren af aan beginnen. Maar ach, draait het hele huishouden niet hierom?

 

Op maandag hangen wij her en der. Nog moe van het weekend verspreiden de kinderen zich achter een Wii, DS, laptop of tv. ‘Ach, laat ze maar even’, denkt mijn moederhart en lichaam. Ook ik kan wel een relaxte dag gebruiken. Best lekker zo de vakantie. Halverwege de dag ruim ik even de vaatwasser in en uit, beetje troep in de woonkamer en maak ik eten. Morgen weer een dag bedenk ik mij. Op de dinsdag hangen wij her en der. Nog moe van.. eh de maandag verspreiden de kinderen zich achter een Wii, DS, laptop of tv. ‘Ach,het is vakantie’ denkt mijn moederhart en mijn lichaam. Blijkbaar hebben we het hangen even nodig, even lekker niets.

Rond het middaguur hangen wij nog volop in pyjama. Onze haren staan als een warboel op de kop, onze ogen staren suf en het liefste wil deze mama een knorretje doen in haar warme bed. Als mijn oma dit zou kunnen zien had ik met de mattenklopper op de blote kont gehad. Ook zij was moeder van vier kinderen (zonen!). Elke ochtend was de tafel gedekt, liep zij rond in haar werk short en deed het huishouden. Rond het middaguur aten ze warm.

Opa en Oma deden een dutje in de stoel (dat weer wel!) en in de middag werden er nog wat klusjes gedaan.
Buiten het dutje om zag je oma nooit stil zitten. Wat een structuur, wat een orde, wat een reinheid! Wat een discipline en wat gotsgruwelijk saai! 

De hele dag rond dartelen in een werkshort met stofdoeken, sopjes, stofzuiger… noem maar op! De volgende dag herhaalde zich het hele ritueel weer?! Maar wat had ze dan nog schoon te maken vraag ik me af?

Misschien deed ze het wel alleen als wij er waren en als wij weg waren zat ze ook onderuit op de bank met een boek ofzo. In haar pyjama  natuurlijk, gordijnen dicht, chocolade naast haar.. Nee, sorry ik krijg er geen beeld bij.

Oma was en is een degelijk mens van structuur en orde. Blijkbaar slaat dat generaties over..

Tags: , , ,

Category: Blogs

About Fladders: Vrouw, lief, moeder, zusje, vriendin en collega. Schrijft, tekent (doodles) en leest. 32 jaar, woont in Overijssel. Chaotisch, lief, gestoord, dient te nemen met korrel zout, soms kort voor de kont of kribbig. Hecht waarde aan 'wie goed doet, die goed ontmoet'. View author profile.

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.