Oproep aan alle moeders!!!

| 14 oktober 2011 | Comments (6)

Wij vrouwen houden elkaar  voor de gek. Ik vind het tijd dat daar verandering in moet komen.

Gisteren had ik een pasbevallen moeder aan de telefoon, helemaal verstrikt in de hoge eisen die ze aan zichzelf stelt: “Ik ben zo moe dat ik ’s avonds om 9.00 uur al ga slapen, tot 4.00 uur, want daarna lig ik alleen nog maar te malen. Maar ik moet niet zeuren, want ik heb een gezond kind.” Als je net moeder bent geworden, ervaar je tal van gevoelens. Blijdschap, vermoeidheid, opluchting en geluk. Maar vooral ook: schuldgevoel. “Ik hoor hiervan te genieten, maar dat lukt me niet.”

Toen ik twee jaar geleden zwanger was van mijn zoontje was ik voornamelijk bezig met de babykamer en -uitzet. De bevalling, daar keek ik in eerste instantie nog wel tegenop. Maar als mijn kind eenmaal geboren zou zijn, zou alles wel op zijn pootjes terecht komen. Maar mijn zoontje viel te veel af, de borstvoeding kwam niet op gang en de driftkikker kon enorm huilen. Mijn wereld stond op z’n kop; waar was die roze wolk?? We kregen kaartjes binnen waarop stond: “Geniet ervan!”. Genieten?! Dat kon ik totaal niet!

En dan komt het: “ligt het dan aan mij, ben ik een slechte moeder, hebben anderen dat niet, stel ik me aan, het kan toch veel erger? enz., enz.”. Toen ik daar open over ging praten met mijn zus en vriendinnen, bleek ineens dat zij zich in mijn verhaal herkenden. Dat was een opluchting!!  Ik voelde me meteen beter. Maar niet iedereen wilde of durfde zulke gevoelens te delen. Het is een taboe. Die wil ik graag doorbreken.

Want alsof je als pasgeboren moeder al niet onzeker genoeg bent, maken wij vrouwen het alleen maar moeilijker voor onszelf, doordat we mooi weer willen spelen. Je wordt er nog onzekerder van, je voelt je schuldig en je voldoet niet aan de eisen. Vandaar mijn oproep. Zullen we daar gewoon mee stoppen? Zullen we afspreken dat je voortaan mág zeggen dat je het zwaar vindt met een baby? En dat je daarnaast natuurlijk ook dankbaar bent voor je mooie kind en dat er ook heus hele fijne momenten zijn, waarop je kan huilen van geluk. Maar dat je soms ook even wil dat hij alsjeblieft kan gaan slapen, zodat je even zelf kunt bijkomen van de rollercoaster ride?

Teken de petitie!!

Tags: , ,

Category: Blogs

About Jacqueline: @TweetJacq - eigenwijze moeder (zoon juli '09) - schoolpsycholoog - online shopper - denkt teveel - dansen - lekker (uit) eten View author profile.

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Laura Heuvelmans zegt:

  Mooi verteld en heel erg herkenbaar.

  Moeder van 4 jonge kinderen

 2. Greet zegt:

  Mee eens, mooi geschreven.

 3. Mirjan zegt:

  Mee eens!

 4. Saskia zegt:

  Op Ted.com staat een presentatie van een echtpaar over precies dit onderwerp. Over de eenzaamheid die jonge moeders ervaren en de schijn die opgehouden dient te worden dat het allemaal zo geweldig is.

  @ Maartje Als je langer verlof wil kun je daar zelf voor sparen.. waarom moeten andere mensen (werkgevers en collegae) betalen voor jouw kinderwens?!

 5. Maartje zegt:

  Mee eens, en daarom zou ik gelijk willen pleiten voor langer zwangerschapsverlof! En vaderschapsverlof. In die periode heb je de hulp gewoon nodig. En niet, zodra het kind nét doorslaapt, nog niet eens genoeg inentingen gehad heeft, hup naar de creche en aan het werk. Daarom zeggen zoveel moeders in een (nog) hormonale en uitgeputte opwelling hun baan op of gaan parttime werken! Als je een moeilijk kind hebt , dat niet alleen maar slaapt en eet,of een extra zware bevalling, is 10 weken verlof gewoon veel te kort. Succes, van een moeder van 4 kinderen.

 6. Helemaal mee eens!! Wat een onzin om te zeggen dat alles goed gaat als dat niet zo is..

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.