Eeuwige regelmaat

| 9 november 2011 | Comments (3)

Het leven is een zinloze aaneenschakeling van continu terugkerende klusjes. Je staat op, ontbijt, gaat naar je werk, komt thuis, eet, kijkt tv en gaat slapen. Dan wordt het vrijdag, is het weekend, slaap je uit, doe je het huishouden en voor je het weet begint het hele riedeltje weer opnieuw met weer een maandag. Je zou er spontaan depressief van worden. Ik word al moe van de gedachte dat dit de rest van mijn leven zo doorgaat. Vooral omdat ik vooral leuke dingen wil doen na mijn werk. Maarja, dan hou ik dus geen tijd over voor dingen die moeten, zoals dat verrekte huishouden. Sommige klussen hou ik wel bij. Die leveren dan ook direct resultaat op. Een vaatwasser aanzetten zorgt ervoor dat je schoon servies hebt; een schoon bed slaapt net iets fijner dan een vies. Een kast vol met kleding om ’s morgens uit te kiezen is ook wel prettig. Maar regelmatig afstoffen en ramen lappen lukt me niet. Wat is het nut? Het stof is binnen een dag weer terug en die ramen zijn binnen een week weer ondergepoept door vogels. Ik hou van snel resultaat met weinig inspanning. Dus elke week dezelfde handelingen verrichten gaat me te ver. Het wordt zo sáái.’

Dus bedenk je dingen om de sleur te doorbreken. Niet dat ik nou zo allergisch ben voor sleur of regelmaat. Tot op zekere hoogte ben ik daar juist dol op. Ik weet graag waar ik aan toe ben, maar het gaat mij te ver om nu al te weten wat ik over drie maanden waarom met wie ga doen. Maar ik weet wel graag of mijn lief vanavond thuis is of niet. Al kan mijn planning ook zomaar ineens veranderen en bedenk ik op het laatste moment dat we toch maar op bezoek gaan bij die ene vriend. Of besluit ik ineens dat ik iemand uitnodig om te komen eten. Zomaar spontaan de kroeg induiken lukt helaas iets minder vaak sinds de geboorte van Thijmen. Wel heb ik voor mijn lief een verrassing geregeld voor 23 december – de oppas is ook al besproken.

Voor één continue bijdrage aan sleur ben ik wel lichtelijk allergisch. Ik vind het zo zinloos om elke week te stoffen en te zuigen, als het stof toch binnen een dag weer terug is. Elke twee weken het bed verschonen gaat nog, maar daar heb je direct profijt van. In een schoon bed slaap je toch net iets lekkerder dan in een vies. De vaatwasser volstapelen heeft als direct resultaat dat je weer van schone borden kan eten en dat je ruimte hebt om te koken. Maar wat is het nut van ramen lappen als de vogels het toch weer onder schijten? Heb je eindelijk de stapel strijkgoed weggewerkt, hangt de strijkplank binnen een week weer vol. Zou ik braaf alles goed bijhouden, als een echte huisvrouw, dan hou ik geen tijd meer over voor leuke dingen. Kan ik niet meer zomaar ineens met zoonlief een stuk gaan fietsen of naar de kinderboerderij gaan.

Eigenlijk zouden ze bij het Beste Idee van Nederland daar iets op moeten vinden. Dat stof ook echt minstens een maand wegblijft. Dat de zorgvuldig gestreken kleding niet direct weer in de wasmand verdwijnt. Dat de opgeruimde eettafel niet binnen een week weer volstaat met allerhande troep. Tot die tijd blijft het aanmodderen en blijft mijn huis niet het meest opgeruimde ooit. Jammer dan.

Tags: , , ,

Category: Blogs

About Ellen k: Tekstschrijver, blogger, informant bij BelastingTelefoon, moeder van Thijmen, getrouwd, parttime huisvrouw. View author profile.

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Anna zegt:

    ELLEN!
    Een ouderwetse werkster wil in zo’n geval ook nog wel eens helpen. Veel succes!

  2. Bianca zegt:

    ik heb het ook opgegeven… ben gewoon geen huisvrouw, en zal het nooit worden ook.

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.